Schijftrilkorstje (Achroomyces disciformis)

schijftrilkorstje (©Gosse Haga)
Het schijftrilkorstje (Achroomyces disciformis) groeit op takken van de linde.
(©Gosse Haga 2012)

Op 1 februari 2012 verscheen een natuurbericht over het schijftrilkorstje. De boodschap van het bericht was duidelijk: overal waar linde staat zou het schijftrilkorstje te vinden moeten zijn. Voor Gosse Haga reden om de proef op de som te nemen.

Op het moment dat hij het natuurbericht las, was hij in Gaasterland. In Elfbergen staat een monumentale linde, waaronder diverse afgewaaide takken lagen. Omdat het tijdens de vorstperiode was, kon hij het schijftrilkorstje (Achroomyces disciformis) niet op de takken ontdekken. Een mycoloog, echter, laat zich niet zo snel uit het veld slaan, oftewel, er werden een paar takken mee naar huis genomen en bij de composthoop neergelegd.

Naast oesterzwammen en shiitakes laten ook schijftrilkorstjes zich kennelijk gemakkelijk kweken, want een paar dagen later was de tak ermee bezaaid. Onder droge omstandigheden zijn de kleine zwammetjes verborgen onder de bast. Pas bij vochtig weer zwellen ze op om door de bast heen te breken. Het lijkt er dus inderdaad op, dat iedere linde het schijftrilkorstje op dode takken bij zich draagt.

Een verder inventarisatie heeft al meerdere vondsten opgeleverd. De soort is al in Wijckel (kilometerhok 170-544) en twee maal in Heerenveen (kilometerhok 191-551 en 190-553) aangetroffen.
Als iedereen onder lindes zoekt, zou het aantal vondsten van dit zwammetjes ook in Friesland wel eens spectaculair kunnen stijgen.

ID-kaart

Wetenschappelijke naam: Achroomyces disciformis (Fr.: Fr.) Donk

Nederlandse naam: schijftrilkorstje

Friese naam: skiiftrilkoarstke

In Friesland: 4 meldingen in 4 kilometerhokken

Eerste melding: 27-02-2012, 165-542, Elfbergen, Gaasterland

Laatste melding: 29-02-2012, 190-553, Heerenveen, Leeuwarderstraatweg


© Paddenstoelen Werkgroep Friesland 2012

Valid XHTML 1.0!