Elzekatjesmummiekelkje (Ciboria amentacea)

elzekatjesmummiekelkje
Het elzekatjesmummiekelkje (Ciboria amantacea) is met een relatief lange steel verbonden met in de grond begraven elzekatjes.

Het elzekatjesmummiekelkje is één van de dertig in Nederland voorkomende soorten uit het geslacht mummiekelkjes die op afgevallen zaden of katjes groeien. Vermoedelijk zijn de meeste mummiekelkjes algemeen, maar ze zijn onopvallend door de geringe afmetingen en de fructificatieperiode in februari-april.

elzekatjesmummiekelkje
Het kleine bekertje valt vooral op dankzij de witte gekerfde rand; bij het ouder worden verdwijnt deze en scheurt de wand van het bekertje verder in.

Ook het elzekatjesmummiekelkje heeft slechts geringe afmetingen: de doorsnede van het bekertje bedraagt gemiddeld een zevental millimeters. Alleen het bekertje is zichtbaar boven de grond.

ID-kaart

Wetenschappelijke naam: Ciboria amentacea ((Balb.) Fuckel)

Nederlandse naam: Elzekatjesmummiekelkje

In Friesland: 25 meldingen in 20 kilometerhokken

Eerste melding: 19-10-1986, kilometerhok 208-551, omgeving van Nijeberkoop

Laatste melding: 25-03-2010, kilometerhok 200-556, in tuin Gorredijk

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart Ciboria amentacea
Verspreidingskaart van het eikelbekertje in Friesland (©Werkgroep Paddenstoelenkartering Nederland, district Friesland, 2013)

Meldingen

Meldingen Ciboria amantacea
Verdeling van het aantal meldingen per jaar vanaf 1980 (©Werkgroep Paddenstoelenkartering Nederland, district Friesland, 2013)

Periodiciteit

Periodiciteit Ciboria amentacea
Jaarverdeling van het totaal aantal waarnemingen vanaf 1980.
De eerste twee cijfers duiden de maand aan, het laatste cijfer de decade (periode van tien (elf) dagen) in de betreffende maand.
(©Werkgroep Paddenstoelenkartering Nederland, district Friesland, 2013)