Loodkleurig netplaatje (Dictydiaethalium plumbeum)

loodkleurig netplaatje (©Frans Ozinga)
De beide stadia van het loodkleurig netplaatje contrasteren in kleur sterk met elkaar
(©Frans Ozinga, 2014)

De Twigen bij Joure is een natuurgebied met een grote variatie aan biotopen. Het gebied wordt al zeer lange tijd door Frans Ozinga op paddenstoelen onderzocht. In november 2014 ontdekte hij op een wilgentakje een oranje slijmzwam, met daarbij al oudere gefixeerde vormen met een loodgrijze kleur.

Determineren hoeft niet altijd lastig te zijn. Dankzij Google is soms mogelijk een hint te vinden, zelfs als je een algemene term als "oranje slijmzwam" als zoekterm gebruikt. Het leverde de naam loodkleurig netplaatje (Dictydiaethalium plumbeum) op.

Het loodkleurig netplaatje kenmerkt zich door een week oranje tot roze-achtig plasmodium dat langzaam overgaat naar het gefixeerde, loodgrijze aethalium. Vaak ligt het loodgrijze netplaatje in een wit bedje, de zogenaamde hypothallus, dat door de slijmzwam wordt geproduceerd als beginstadium van de fructificatie.

Vroeger werd naast het loodkleurig netplaatjes nog het roestkleurig netplaatje (Dictydiaethalium ferrugineum) onderscheiden. Het voornaamste verschil tussen beide soorten was een (miniem) verschil in sporenmaten. Recentelijk zijn de soorten samengevoegd, en wordt het roestkleurig netplaatje niet meer als soort onderscheiden.

ID-kaart

Wetenschappelijke naam: Dictydiaethalium plumbeum ((Schum.) Rost.)

Nederlandse naam: Loodkleurig netplaatje

Friese naam:

In Friesland: 5 meldingen in 4 kilometerhokken

Eerste melding: 25-10-1984, kilometerhok 217-549, Drents-Friese Wold

Laatste melding: 18-11-2014, kilometerhok 180-553, Joure: De Twigen


© Paddenstoelen Werkgroep Friesland

Valid XHTML 1.0!