Grote voorjaarsbekerzwam (Discina ancilis)

grote voorjaarsbekerzwam (©Gosse Haga)
De grote voorjaarsbekerzwam (Discina ancilis) vormt forse, opvallende vruchtlichamen die meestal zijn verbonden met ondergronds naaldhout.
(©Gosse Haga 2011)

De grote voorjaarsbekerzwam (Discina ancilis) is in Nederland een zeer zeldzame paddenstoel die het zwaartepunt van de verspreiding in de Flevopolders heeft. Zoals de naam al aangeeft, verschijnt deze bekerzwam in het voorjaar, van april tot juni. De grote voorjaarsbekerzwam is gebonden aan naaldbos: hij groeit op rottend, vaak ondergronds, naaldhout.

Het Nationaalpark Drents-Friese Wold bestaat nog steeds voor een groot deel uit percelen naaldbos. Om in deze uitgebreide arealen de eerste vondst van Friesland te doen, mag gerust een voltreffer genoemd worden. Ook in het Drentse gedeelte van het Wold is deze soort aangetroffen, dus kennelijk heeft de grote voorjaarsbekerzwam hier zijn plekje gevonden. Hoe lang deze plek echter zal bestaan, is niet duidelijk: helaas is het beleid erop gericht om het grootste deel van het naaldbos te kappen en te vervangen door zogenaamd inheems loofbos.

De grote voorjaarsbekerzwam onderscheidt zich op zicht van de overige bekerzwammen door de gevouwen plooien in het vruchtlichaam. De bekerzwam kan tot 15 centimeter groot worden. De voorjaarsbekerzwam heeft een enkel centimeters grote steel, maar deze is verborgen onder de grond.

grote voorjaarsbekerzwam (©Gosse Haga)
De bijna oorvormige plooien kenmerken de grote voorjaarsbekerzwam (Discina ancilis).
(©Gosse Haga 2011)

ID-kaart

Wetenschappelijke naam: Discina ancilis (Pers.) Sacc.

Nederlandse naam: grote voorjaarsbekerzwam

Friese naam: grutte maitiidkûmswam

In Friesland: 1 melding in 1 kilometerhok

Eerste melding: 03-04-2011, 218-549, Drents-Friese Wold (boswachterij Appelscha)


© Paddenstoelen Werkgroep Friesland 2012

Valid XHTML 1.0!