Purpersnedemycena (Mycena pelianthina)

purpersnedemycena (©Marten Hunneman)
De purpersnedemycena (Mycena pelianthina) kenmerkt zich door de purperen lamelsnede
(©Marten Hunneman, 2013)

 

De purpersnedemycena (Mycena pelianthina) is met zes meldingen een zeldzame soort in Frieland. Ook over Nederland gezien is deze soort vrij zeldzaam. Alleen in Drenthe komt deze soort op talloze plekken voor.

De purpersnedemycena is een soort die op het eerste gezicht gemakkelijk met het zeer algemene elfenschermpje (Mycena pura) verward kan worden. Beide soorten zijn stevige, roze-gekleurde mycena's die sterk naar radijs ruiken. Het grote verschil bevindt zich aan de onderzijde van de hoed: de purpersnedemycena heeft een opvallend purperen lamelsnede, terwijl het elfenschermpje het zonder opgemaakte lamellen moet doen.

Beide soorten zijn strooiselbewoners. De purpersnedemycena lijkt gebonden te zijn aan strooisel van beuk en eik. Het elfenschermpje lijkt minder kieskeurig in zijn biotoop en kan op allerlei verschillende types strooisel gevonden worden, ook in parken en plantsoenen; ook onder beuken en eiken kan het elfenschermpje talrijk aangetroffen kunnen worden.

De eerste vondst van de purpersnedemycena in Friesland dateert al uit 1935. De daaropvolgende vondst wordt pas in 1989 in Oranjewoud gedaan. Verder is de soort nog gemeld in 1992, eveneens in Oranjewoud, en in 2006 (Terschelling), 2012 (Het Plantsoen, Ravenswoud) en 2013 (Bosschhoeve, Nijeberkoop).

ID-kaart

Wetenschappelijke naam: Mycena pelianthina ((Fr.: Fr.) Quél.)

Nederlandse naam: Purpersnedemycena

Friese naam: Poarpersneedskermke

In Friesland: 6 meldingen in 6 kilometerhokken

Eerste melding: 19-10-1935, kilometerhok 205-549, omgeving van Olderberkoop

Laatste melding: 8-10-2013, kilometerhok 209-551, Nijeberkoop: Boschhoeve


© Paddenstoelen Werkgroep Friesland 2014

Valid XHTML 1.0!