Beukenkorrelkopje (Phleogena faginea)

beukenkorrelkopje (©Gosse Haga)
Het beukenkorrelkopje (Phleogena faginea) komt uit spleten van een dode beuk tevoorschijn.
(©Gosse Haga, 2013)

 

Het beukenkorrelkopje (Phleogena faginea) is pas sinds de eeuwwisseling in Nederland bekend. Het aantal meldingen is derhalve nog zeer beperkt. In december 2013 ontdekte Gosse Haga deze soort voor het eerst in Friesland.

Het beukenkorrelkopje lijkt op het eerste gezicht sterk op een slijmzwam. Mogelijk is dat een reden waarom de soort zeldzaam is. Slijmzwammen vormen een specialistische groep binnen de mycologie, en veel mycologen negeren deze, en dus ook op slijmzwammen gelijkende paddenstoelen. Het beukenkorrelkopje is echter een zogenaamde heterobasidiomyceet, en hoort bij de groep van judasoren en trilzwammen.

Zoals de naam al zegt, komt het kleine paddenstoeltje het meest op beuk voor. Ook de vondst in Kippenburg was op beuk. De paddenstoel zat rondom een staande dode beukenstam en dan over een lengte van zeker twee meter. De tientallen rijtjes vruchtlichamen kwamen uit opengebroken schorsspleten. de tweede waarneming was eveneens op een beuk. Deze beuk was, zeg maar, doodziek. De beukenkorrelkopjes stonden beneden op het kale hout, waar een deel van de schors al ontbrak.

Volgens de literatuur kan het beukenkorrelkopje op meerdere soorten loofhout voorkomen, zoals eik, populier of els. Het loofhout moet nog weinig verteerd zijn. De favoriete plekken zijn: op dode, rechtopstaande stammen of aan de onderzijde van stammen en takken die de grond niet raken.

 

beukenkorrelkopje (©Gosse Haga)
Beukenkorrelkopjes doen op het eerste gezicht aan een soort slijmzwam denken.
(©Gosse Haga, 2013)

ID-kaart

Wetenschappelijke naam: Phleogena faginea (Fr. & Palmquist) Link

Nederlandse naam: Beukenkorrelkopje

Friese naam: boekekerlkopke

In Friesland: 2 meldingen in 2 kilometerhokken

Eerste melding: 7 december 2013, kilometerhok 166-542, Kippenburg

Laatste melding: 7 december 2013, kilometerhok 165-543, Kippenburg


© Paddenstoelen Werkgroep Friesland 2013

Valid XHTML 1.0!